Sváteční husa od Kyjova
2 posters
Strana 1 z 1
Sváteční husa od Kyjova
Sváteční husa od Kyjova
Domácí husa, koupená třeba v rybářství Hodonín, 8 - 10 kg.
Husu zbavíme ještě zbytků peří, chmíří - opálením.
1 l plnotučného mléka, které necháme ohřát na vlažnou tekutinu a toto holýma rukama vtíráme , opravdu vtíráme a přitlačíme do celé husy, zvenku!! Dáme do pekáče, můžeme husu i rozkrojit na půlky, velký pekáč....a zbytek mléka nalejeme na husu...
Do chladničky, tak max na 4 C a dva dny! Mléko uděla pak na huse tu nenahraditelnou, křupavou, barevnou, voňavou kůžičku.
Potom husu vyndáme, mléko kočkám nebo hafákavi. Husu pořádně posolíme, zase vetřeme sůl do kůže, hodně pokmínujeme celým kmínem, podlejeme asi 1 l vody a dáme péci na 160 - 180 do trouby. Pokud má pekáč druhou část na přiklopení, přiklopíme. Přiklopenou husu pečeme asi 1 hoďku, odebereme vypečené sádlo, přidáme asi jen 1/4 l horké vody, husu obrátíme. pokud jsme pekli půlky a nebo porce, neobracet. Přikrýt a znovu hodinu, na 160...
Potom odkryjeme, zvýšíme teplotu zase na 180 a pečeme do zlatova. Celkově by se husa měla péci asi 3 - 4 hodiny. Když bude husa upečená do hněda, ještě lepšíííí....
Pak už jen domácí houskové knedlíky, bez kynutí, sladkokyselé, sterilované, bílé!! zelí.
Nějakou šťávu necháme k huse a knedlíkům, zbytek přelejeme nejlépe do skl. nádoby - Jena glass a na mírném ohni, plotně vaříme až do vyvaření vody, aby zůstalo jen žluté husí sádýlko!!!
Když se peče husa, nesmí se vyškvařené sádlo přepálit.
Husí játra se nasekají a před odvařením se přidají do sádla, dodusíííí.... Za studena, v zimě, na čerstvý chleba.....
Na J. Moravě, na vesnici měli skoro v každém baráku právě velké, hluboké pekáče na husu....a nebo na vepřové, masa....Využívali i při svatbách....
Domácí husa, koupená třeba v rybářství Hodonín, 8 - 10 kg.
Husu zbavíme ještě zbytků peří, chmíří - opálením.
1 l plnotučného mléka, které necháme ohřát na vlažnou tekutinu a toto holýma rukama vtíráme , opravdu vtíráme a přitlačíme do celé husy, zvenku!! Dáme do pekáče, můžeme husu i rozkrojit na půlky, velký pekáč....a zbytek mléka nalejeme na husu...
Do chladničky, tak max na 4 C a dva dny! Mléko uděla pak na huse tu nenahraditelnou, křupavou, barevnou, voňavou kůžičku.
Potom husu vyndáme, mléko kočkám nebo hafákavi. Husu pořádně posolíme, zase vetřeme sůl do kůže, hodně pokmínujeme celým kmínem, podlejeme asi 1 l vody a dáme péci na 160 - 180 do trouby. Pokud má pekáč druhou část na přiklopení, přiklopíme. Přiklopenou husu pečeme asi 1 hoďku, odebereme vypečené sádlo, přidáme asi jen 1/4 l horké vody, husu obrátíme. pokud jsme pekli půlky a nebo porce, neobracet. Přikrýt a znovu hodinu, na 160...
Potom odkryjeme, zvýšíme teplotu zase na 180 a pečeme do zlatova. Celkově by se husa měla péci asi 3 - 4 hodiny. Když bude husa upečená do hněda, ještě lepšíííí....
Pak už jen domácí houskové knedlíky, bez kynutí, sladkokyselé, sterilované, bílé!! zelí.
Nějakou šťávu necháme k huse a knedlíkům, zbytek přelejeme nejlépe do skl. nádoby - Jena glass a na mírném ohni, plotně vaříme až do vyvaření vody, aby zůstalo jen žluté husí sádýlko!!!
Když se peče husa, nesmí se vyškvařené sádlo přepálit.
Husí játra se nasekají a před odvařením se přidají do sádla, dodusíííí.... Za studena, v zimě, na čerstvý chleba.....
Na J. Moravě, na vesnici měli skoro v každém baráku právě velké, hluboké pekáče na husu....a nebo na vepřové, masa....Využívali i při svatbách....
Majkl2- Poèet pøíspìvkù : 74
Join date : 02. 05. 16
Re: Sváteční husa od Kyjova
husa z rybářství musí být super
Lvice.eva- Poèet pøíspìvkù : 75
Join date : 04. 04. 16
Re: Sváteční husa od Kyjova
To si tedy piš!!!! na několika rybnících pěstují ryby, na několika kačeny a husy, BEZ ryb!!! Kačeny a husy většinou jen na export!!! Krmené kukuřicí a šrotem....
Majkl2- Poèet pøíspìvkù : 74
Join date : 02. 05. 16
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
|
|